
Hbo-afgestudeerden zijn momenteel zeer gewild op de arbeidsmarkt. Volgens de HBO-Monitor 2024 van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University vindt 91 procent van hen binnen drie maanden na afstuderen een baan. Dit meldt de Telegraaf.
Uit het onderzoek onder bijna 24.000 afgestudeerden blijkt bovendien dat zeven op de tien hbo'ers binnen anderhalf jaar een vast contract hebben, een stijging ten opzichte van 66 procent in 2023. Onderzoekers constateren dat hbo'ers gemiddeld sneller werk vinden dan universitair afgestudeerden en vaker direct in een functie op hbo-niveau starten.
Daarnaast blijkt dat hbo'ers iets vaker een vaste aanstelling krijgen dan wo'ers, en gemiddeld meer verdienen dan mbo'ers. Deze sterke positie wordt vooral toegeschreven aan hun combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden. Wel geldt dat universitaire afgestudeerden op de langere termijn gemiddeld een hoger salaris bereiken, terwijl mbo'ers nog iets sneller aan een baan en een vast contract komen. Het gemiddelde salaris van mbo'ers ligt echter beduidend lager dan dat van hbo- en wo-afgestudeerden. Cijfers over mbo- en wo-afgestudeerden voor 2024 ontbreken nog.
Wie na het hbo een master afrondt, verdient het meest: gemiddeld 4231 euro bruto per maand na anderhalf jaar. Binnen het gehele hbo scoren de richtingen bètatechniek, onderwijs en gezondheidszorg het hoogste qua salaris, met respectievelijk 3663, 3614 en 3587 euro per maand. Afgestudeerden in de kunsten verdienen het minst, met gemiddeld 2303 euro.
Zorg en onderwijs springen eruit
De arbeidsmarktperspectieven voor afgestudeerden in zorg- en lerarenopleidingen zijn uitzonderlijk goed. De werkloosheid onder hen bedraagt respectievelijk slechts 1 procent en 1,2 procent anderhalf jaar na afstuderen. Daartegenover staat dat afgestudeerden in de kunsten en de bètatechniek een hogere werkloosheid ervaren, met respectievelijk 6,5 en 4,8 procent.
Opvallend is dat driekwart van de hbo'ers binnen 50 kilometer van hun opleidingsplaats blijft werken, en een vijfde zelfs in dezelfde gemeente als waar zij studeerden. Dit laat volgens onderwijsvertegenwoordigers zien dat hogescholen een belangrijke bijdrage leveren aan de economische kracht van hun regio's. Ook benadrukken zij dat hbo'ers cruciaal zijn voor beroepen die steeds technischer worden, zoals verpleegkundigen die moeten kunnen werken met zorgrobots.
Niet alleen maar goed nieuws
Ondanks de positieve cijfers is er ook een lichte stijging in de werkloosheid onder hbo-afgestudeerden: van 2,8 naar 3,5 procent. Onderzoekers geven aan dat deze toename past bij de bredere ontwikkeling op de Nederlandse arbeidsmarkt, veroorzaakt door economische onzekerheid, stijgende werkgeverslasten en internationale instabiliteit.
Verder staan hbo-instellingen voor de uitdaging van dalende studentenaantallen, simpelweg doordat er minder jongeren zijn. Hogescholen zetten in op nieuwe opleidingen, zoals associate degrees, die de overstap vanuit het mbo naar het hbo gemakkelijker maken en daarmee de instroom vergroten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer