In 2012 zal het hoger onderwijs flink moeten uitkleden omdat zij 20 procent minder geld krijgen van de overheid. De vereniging van universiteiten (VSNU) heeft berekend dat minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen door de bezuinigingen.

Dagblad Trouw meldt dat boetes voor trage studenten en minder geld voor onderzoek de belangrijkste kortingsposten zijn. Het hoger onderwijs loopt een bedrag tussen de 700 en 900 miljoen euro mis. Dat is zo'n 15 procent van het totale budget.

VSNU vindt het zorgelijk dat zoveel hoogleraren en docenten gedwongen moeten vetrekken. Naar verwachting zal het aantal studenten de komende jaren alleen maar toenemen. Ook vindt ze dat het kabinetsbeleid niet in lijn is met het streven om wereldwijd in de tof vijf van kenniseconomieën te komen.

De ontslagen bij universiteiten en hogescholen staan nog niet helemaal vast, zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.„Maar deze cijfers zijn geen verzinsels. Het kabinet is wel degelijk van plan deze bezuinigingen door te voeren."