DEN HAAG (ANP) - Familieleden die studenten helpen met fraude met de uitwonendenbeurs, worden niet door het Openbaar Ministerie aangepakt.

Dat schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) vrijdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Sommige studenten frauderen met hun beurs, door op te geven dat ze op kamers wonen, terwijl ze feitelijk nog thuis bivakkeren. Zo'n uitwonendenbeurs levert hun namelijk meer geld op. Door bijvoorbeeld het adres van een tante als postadres te gebruiken kunnen ze zo te werk gaan.
Klik hier!

In de brief schrijft Zijlstra dat hij de mogelijkheid ''heeft verkend om familieleden die het misbruik faciliteren aan te pakken''.

Lastig te bewijzen
Wegens ''bewijsrechtelijke problemen'' doet hij dat niet. Volgens de VVD-staatssecretaris is het lastig te bewijzen dat in dergelijke gevallen sprake is van aantoonbaar bewust gedrag van betrokken familieleden.

Hij herhaalt dat hij bezig is met een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat studenten die frauderen een bestuurlijke boete krijgen.

Toezichthouder
Ook komt er een toezichthouder en wordt de definitie van uit- en thuiswonende studenten aangepast. ''Met de wetsaanpassingen en het verdergaand vormgeven en uitvoeren van adrescontroles denk ik voldoende effectieve mogelijkheden te hebben om het misbruik met de uitwonendenbeurs aan te pakken.''