Normal_boeken__kinderboeken__klas__lezen__kinderen__po__voorlezen

Stan Thielen, student van Fontys Hogeschool Kind & Educatie Tilburg, heeft de zevende landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Nu mag hij een jaar lang de titel Pabo Voorleeskampioen van Nederland dragen. Dit meldt Stichting Lezen.

Stan las voor uit het boek Spijkerzwijgen van Simon van der Geest. Colin Mol van Hogeschool iPabo Alkmaar werd tweede en Thomas van der Vaart van de Marnix Academie eindigde als derde. Zij lazen respectievelijk voor uit Otje van Annie M.G. Schmidt en Naar het Noorden van Koos Meinderts. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden. De jury bestond uit Hubert Slings (directeur Stichting entoen.nu), Marion Valent (docent taalonderwijs, Hogeschool Leiden) en kinder- en jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel.
 
De voorleeswedstrijd voor pabostudenten is gekoppeld aan de cultuurhistorische Canon van Nederland, die sinds 2010 is opgenomen in de kerndoelen van het funderend onderwijs. De deelnemers van de wedstrijd lezen voor uit kinder- en jeugdboeken die op de Canon-lijst staan.
 
De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Volgens de organisatie is de wedstrijd een mooie aanleiding voor opleidingen om met studenten in de jeugdliteratuur te duiken. Kennis van jeugdliteratuur en vaardigheid in voorlezen zijn belangrijk voor aankomend docenten. Plezier hebben in het voorlezen is dan niet alleen een bijkomend voordeel voor de pabostudent zelf maar ook voor zijn of haar toekomstige leerlingen. Door de voorleesboeken te koppelen aan de 'vensters' van de cultuurhistorische canon leren de studenten bovendien dat jeugdboeken ook hun waarde hebben bij andere vakken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids