Logo_logo__nuffic

De leges voor een aantal verblijfsvergunningen waaronder studie, stage en zoekjaar worden per 3 mei aanzienlijk verlaagd. Ook wordt het goedkoper voor bedrijven om kennismigranten aan te nemen. Dat heeft het kabinet besloten. Dit meldt Nuffic.

De leges voor een studievergunning worden verlaagd van 321 naar 192 euro. Ook de leges voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor het zoekjaar gaan flink omlaag: van 644 naar 285 euro. Dit is positief omdat de huidige tarieven voor veel afgestudeerden te hoog waren en zij om die reden geen aanvraag indienden.
 
De gecombineerde aanvraag (verblijfs- en werkvergunning, de GVVA) die wordt gedaan voor een internationale stagiair die langer dan 90 dagen in Nederland stage loopt wordt ook aanzienlijk goedkoper: van 802 naar 570 euro per 3 mei. De kostprijs voor een aanvraag voor kennismigrant gaan ook flink omlaag: van 938 naar 582 euro.
 
Leges die een hogere kostprijs bleken te hebben dan het huidige tarief, zoals de aanvraag voor wetenschappelijke onderzoekers zijn ongemoeid gelaten. Er worden dus geen tarieven verhoogd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids