Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Onder de instroom van nieuwe studenten bij de pabo van Hogeschool Zeeland blijken de laatste jaren steeds meer mannen te zijn. Was vier jaar geleden nog maar 18 procent van de studenten mannelijk, dit jaar gaat het om 41 procent mannen die graag leerkracht in het basisonderwijs willen worden. Dit meldt Omroep Zeeland.

Hoewel het aantal studenten aan de pabo en het percentage jongens daarin wel aan schommelingen onderhevig is, is toch duidelijk vanaf 2015 een stijgende lijn waarneembaar. Van 20,8 procent jongens in 2015, naar 27,6 procent in 2016 en nu in 2017 is 40,6 procent van het aantal eerstejaars pabostudenten mannelijk.
 
De toename is volgens directeur Henk Zielstra onder andere een gevolg van het inspelen van Hogeschool Zeeland op de signalen vanuit de basisscholen over het dreigende lerarentekort. Dit gebeurt onder andere door in voorlichtingen meer de attractieve kanten van het leraarschap voor mannen te benadrukken. Ook wordt de opleiding aantrekkelijker gemaakt voor jongens door hen stage te laten lopen vanaf groep 4. 
 
Daarnaast kan er nog eer behaald worden in het verbeteren van het beeld wat studenten hebben over de taken van de leraar. Volgens een pas afgestudeerde leerkracht is het veel meer dan alleen een lesje afdraaien. “Je bent bezig met analyses van leerlingen, plannen opstellen voor leerlingen, dat is echt leuk om te doen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids