Logo_logo_nuffic_nieuw

Europa telt zo’n 4.000 internationale joint programmes. Maar in elk land gelden andere accreditatieregels. Tijdens de Bolognaconferentie van 2015 spraken de onderwijsministers af om de accreditatie te vereenvoudigen. Maar veel schot zit daar nog niet in. Nuffic, het Nationaal Agentschap Erasmus+ en een aantal andere organisaties organiseerden een conferentie hierover. Het rapport met een aantal actiepunten is nu beschikbaar. Dit meldt Nuffic.

Al jaren wordt gewerkt aan een vereenvoudiging van de tijdrovende accreditatieprocedures van internationale joint programmes. De wederzijdse erkenning van nationale accreditaties is een van de belangrijkste doelen van het European Consortium for Accreditation in Higher Education (ECA) waarin 15 accreditatieorganisaties zijn verenigd.

Om dat te bereiken stelde ECA een European Approach voor. De accreditatie van een internationale joint programme zou dan automatisch worden overgenomen door alle landen in de Europese Hoger Onderwijsruimte.

Wetgeving aangepast

Dat voorstel werd tijdens de Bolognaconferentie in mei 2015 in Jerevan aangenomen door de onderwijsministers. Dat betekende dat de wetgeving in een aantal landen moest worden aangepast. In Nederland is dat gebeurd, maar dat is lang niet in elk land het geval. In Europa zijn slechts 3 consortia die joint programmes aanbieden, waar 1 accreditatie volgens de zogenaamde European Approach volstaat. De internationale pabo van Stenden (ITEPS) is een van die consortia.

Om te zorgen dat er wat meer schot in de zaak komt, organiseerden Nuffic en het Nationaal Agentschap Erasmus+ samen met de NVAO en het ministerie van OCW in oktober een conferentie voor alle stakeholders. Medewerkers van ministeries, kwaliteitszorgorganisaties en onderwijsinstellingen kwamen bij elkaar om ervaringen, obstakels en good practices uit te wisselen. Ook de Europese Commissie en het uitvoerende agentschap EACEA waren vertegenwoordigd.

De conferentie leverde een aantal actiepunten op die in een rapport zijn opgenomen. Dit rapport vormt input voor de volgende Bolognaconferentie die in mei 2018 in Parijs wordt gehouden.

PLA Final Report on the European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids