Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Veel hogescholen en universiteiten negeren het vorig jaar ingevoerde collegegeldvrij besturen, zo blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en zijn partners. Vorig jaar maakte een kamerbreed aangenomen amendement van VVD, CDA en PvdA het mogelijk dat studenten die een fulltime bestuursjaar doen geen collegegeld meer hoeven te betalen. Nu blijkt dat hogescholen en universiteiten hier amper gehoor aan geven. Het ISO en zijn convenantpartners  vinden dit een enorme gemiste kans en roepen minister Bussemaker van Onderwijs en de Tweede Kamer in een brief op tot actie. Dit meldt ISO.

De vorig jaar aangenomen Wet versterking bestuurskracht maakt het mogelijk dat studenten die een fulltime bestuursjaar doen geen collegegeld meer hoeven te betalen. Hogescholen en universiteiten kunnen ervoor kiezen om het zogenaamde collegegeldvrij besturen in te voeren, maar zijn niet verplicht dat te doen. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit nu amper gebeurt. “In plaats van dat hogescholen en universiteiten hun betrokken en ambitieuze studentbestuurders bedanken voor hun cruciale bijdrage aan een uitdagend studieklimaat, straffen ze hen nu door ze te laten betalen voor onderwijs dat ze niet volgen", reageert kandidaat-voorzitter Rhea van der Dong van het ISO.

Maar liefst 87 procent van de fulltime bestuurders betaalt wel volledig collegegeld terwijl ze geen onderwijs volgen. Daar komt nog eens bij dat meerdere hogescholen en universiteiten al hebben aangegeven het collegegeldvrij besturen niet eens te overwegen. De studentenorganisaties vinden deze houding schokkend. Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD), indiener van het amendement dat collegegeldvrij besturen mogelijk maakte: “Het verbaast mij dat studenten die zo’n extra bestuursjaar doen, niet worden gestimuleerd en dus vrijgesteld worden van het collegegeld in een jaar dat ze geen enkel vak volgen”. VVD en CDA gaan gezamenlijk schriftelijke vragen stellen.

In een brief vragen het ISO en partners (de LKvV, Studentensport Nederland, Integrand Nederland, Unipartners Nederland, Nederlandse Wereldwijde studenten en ESN Nederland) aan minister Bussemaker om afspraken te maken met de hogescholen en universiteiten over het daadwerkelijk invoeren van collegegeldvrij besturen. De studentenorganisaties trekken verder bij hogescholen en universiteiten aan de bel over de informatievoorziening over de regelingen die er zijn voor een bestuursjaar. Uit het onderzoek blijkt dat zestig tot tachtig procent van de studenten deze informatie nu maar moeilijk kan vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids