Logo_uaf_logo

Scholen, vluchtelingenorganisaties en gemeenten luiden de noodklok over de tegenvallende resultaten van het inburgeringsbeleid en pleiten voor maatregelen. Zij hebben een pamflet opgesteld waarin ze de nieuwe regeringscoalitie oproepen om gemeenten een regierol te geven bij de begeleiding van inburgeraars. Ook willen zij dat inburgeraars meer mogelijkheden krijgen om scholing en werk te combineren, zodat hun kansen op duurzame deelname aan de arbeidsmarkt toenemen. Dit meldt de MBO Raad.

Sinds gemeenten geen rol meer hebben in de inburgering van nieuwkomers zijn de slagingspercentages van het inburgeringsexamen verslechterd. Dit bleek eerder dit jaar uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. De informatievoorziening aan inburgeraars voldoet niet en het aanbod van taalaanbieders is voor inburgeraars onoverzichtelijk en sluit niet altijd goed aan bij de capaciteiten van de inburgeraar. Omdat de mogelijkheid van duale trajecten bijna volledig is weggevallen, ontstaan er minder kansen voor duurzame deelname aan de arbeidsmarkt.
 
De alliantie van scholen, vluchtelingenorganisaties en gemeenten beschouwen een aanpak waarbij ketenpartijen samenwerken als het meest effectief omdat deze de inburgering en integratie versnelt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het welzijn van al hun burgers en hebben concrete taken op het gebied van welzijn, werk, inkomen en gezondheid. Daarom spreekt het voor zich dat zij ook nieuwkomers geïntegreerde maatwerk-trajecten aanbieden, in samenspraak met taalinstituten, onderwijsinstellingen, werkgevers en vluchtelingenorganisaties.
 
De ondertekenaars, waaronder de MBO Raad, Vereniging Hogescholen en de VSNU, willen dat de nieuwkomer goede maatwerkondersteuning krijgt van de gemeente. Er moet meer sturing komen op de kwaliteit van de inburgeringstrajecten en het aanbod moet verbreed worden zodat inburgeraars een traject kunnen kiezen dat aansluit bij hun capaciteiten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids