Normal_hogeschool_rotterdam

Leerwerkbedrijf De Rotterdamse Zaak heeft de European Enterprise Promotion Award (EEPA) gewonnen. Vanuit dit bedrijf ondersteunen coaches van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) en studenten van de Hogeschool Rotterdam ondernemers die in zwaar weer verkeren. Met 700 geslaagde adviestrajecten sinds 2013 is het project een groot succes. Het krijgt elders in het land navolging. Dit meldt OKB.

In De Rotterdamse Zaak vervullen OKB-adviseurs met veel ondernemerservaring een essentiële rol. Het betreft oud-ondernemers, managers en specialisten op diverse vakgebieden. Advisering door OKB-ers helpt ondernemers die het zakelijk zwaar hebben om hun bedrijf weer op de rails te krijgen. Bij het operationele deel spelen studenten van de Hogeschool Rotterdam een belangrijke rol. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het ordenen van de financiële administratie, de marketing of het maken van een ondernemersplan. 
 
De kracht van het concept is dat niet alleen ondernemers maar ook hbo-studenten hun voordeel doen met de kennis en ervaring van OKB-adviseurs. "Het op basis van vrijwilligheid koppelen van OKB-adviseurs aan enthousiaste studenten blijkt een gouden greep te zijn. Het leidt tot een leerzaam tweerichtingsverkeer: studenten en adviseurs wisselen hun theoretische en praktische kennis optimaal uit en daar doen ondernemers die hulp nodig hebben hun voordeel mee", aldus OKB-directeur Frank van Santen. 
 
In navolging van De Rotterdamse Zaak gaf staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken begin november in Leeuwarden het startsein voor De Friese Zaak. En afgelopen voorjaar begon in Gelderland op basis van de samenwerking tussen OKB, onderwijs en gemeente De Gelderse Zaak. Elders in het land zijn diverse nieuwe Zaken in oprichting. 
 
De wedstrijd is een initiatief van het Directoraat Generaal Ondernemingen en Industrie van de Europese Commissie. Er deden honderden Europese organisaties aan mee uit alle landen van Europa. Doel van de Award, die dit jaar 10 jaar bestaat, is het belonen van excellente initiatieven die ondernemerschap bevorderen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids