Logo_vereniging_hogescholen_hbo_raad_lgo

De Vereniging Hogescholen vindt het niet terecht dat zes hogescholen door een negatief oordeel op één aspect, namelijk het studierendement, financieel worden gestraft door de minister. De vereniging meent dat de hbo-instellingen zich tot het maximum hebben ingespannen en bovendien gedaan hebben wat de minister zelf heeft gezegd: kwaliteit gaat boven studierendement. “De financiële korting die de minister vandaag bekend heeft gemaakt stelt ons teleur”, zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. “We sluiten dit hoofdstuk nu met een onbevredigend gevoel af maar richten ons op een toekomst van horizontale regionale verantwoording.” Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Individuele hogescholen hebben in 2012 prestatieafspraken gemaakt met het ministerie van Onderwijs voor de periode 2012 tot 2016. Bij zes hogescholen wordt op grond van de beoordeling van de reviewcommissie gekort op de begroting. De minister is maar deels tegemoetgekomen aan de bezwaren van de Vereniging Hogescholen door de korting te halveren. Wel spreekt de minister haar waardering uit voor de inspanningen die door de hogescholen zijn geleverd.

De Vereniging Hogescholen heeft zich eerder uitgesproken tegen een mechanisch afrekenen zonder rekening te houden met het verhaal achter de cijfers. Prestatiebekostiging in het hoger onderwijs is een onjuist en soms onrechtvaardig instrument, de huidige beoordeling laat eens te meer zien dat het niet logisch is om te werken met zo’n afrekensystematiek en hogescholen ondanks al hun inspanningen te bestraffen.

“De overheid moet sturen op afstand en meer ruimte aan de autonomie van de hogescholen bieden” vindt Thom de Graaf, “dan kunnen de hogescholen – in overleg met de eigen belanghebbenden – veel beter inspelen op waar de samenleving behoefte aan heeft.” De Vereniging Hogescholen benadrukt dat ook zonder prestatieafspraken de onderwijskwaliteit in het hbo omhoog zou zijn gegaan en de profilering van hogescholen zou zijn ingezet. Het is verstandig om de instellingen nu de ruimte te geven om zelf in nauwe samenspraak met studenten, docenten, lectoren en stakeholders instellingsplannen te formuleren met transparante ambities. De Vereniging Hogescholen is daarom tegen opgelegde prestatieafspraken en stringente verticale sturing.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids