Logo_logo_has_hogeschool

De provincie Noord-Brabant heeft de Agrofoodpluim uitgereikt aan HAS Hogeschool voor het keuzevak Werk aan wereldwijde voedseldialoog. Initiatiefneemster Marjo Baeten nam namens alle docenten, studenten én opdrachtgevers de pluim in ontvangst omdat zij met de minor samen een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de sector leveren. Dit meldt de gemeente Noord-Brabant.

De Agrofoodpluim-uitreiking vond plaats in het provinciehuis tijdens het evenement Agrofood: De tijd vooruit. De HAS-minor draait om de wereldwijde voedseldialoog. De uitreiking stond in het teken van de dialoog tussen pioniers in de sector, de voorgaande pluim-winnaars, en de studenten van de HASminor. Zij spreken met elkaar over de verandering naar een duurzame agrofoodsector. 
 
Initiatiefneemster Marjo Baeten wilde meer interne uitwisseling tussen de verschillende opleidingen op de HAS bereiken door studenten van uiteenlopende studierichtingen bij elkaar te brengen in één minor. Ze benutten de verschillende expertises om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken, zoals de wereldwijde voedselproblematiek. Zo versterkt de minor de bewustwording onder studenten, docenten en opdrachtgevers dat het huidig voedselsysteem duurzamer moet worden. 
 
In tien weken raken de studenten in de creatieve ontmoetingsplek werkplaats de Gruyter vertrouwd met uiteenlopende onderwerpen van wereldhandel tot gezondheid. De minor is sterk verbonden met de praktijk van de agrarische sector. Ieder onderwerp kent een praktische insteek met sprekers uit de sector en excursies naar het bedrijfsleven. Daarnaast moeten de studenten een project afronden bij een opdrachtgever uit de sector. De praktijkprojecten hebben geen vaste kaders of vooraf beoogd resultaat. Het project moet een vraagstelling hebben die ruimte geeft voor een vernieuwende, creatieve invulling. “We weten aan het begin van de minor nooit wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn. Dat maakt de minor spannend en innovatief”, aldus Marjo Baeten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids