Vanaf september een minor Oekraïens aan de UvA

Bachelorstudenten kunnen vanaf september kennis maken met de Oekraïense taal, cultuur en geschiedenis. De minor Oekraïens gaat dan van start aan de Universiteit van Amsterdam. Dat meldt AT5. 

Studenten Jennifer Duin en Mark Beukelman studeren allebei Russisch, maar willen volgend studiejaar graag starten met de minor Oekraïens. “Met mijn kennis van het Russisch kan ik de berichtgeving over de oorlog goed volgen”, vertelt Beukelman. “Maar als ik de andere kant wil begrijpen, schiet ik daarin te kort.” 

Ruslandprogramma ging niet door 

Duin zou eigenlijk naar Rusland vertrekken om daar het Ruslandprogramma van de UvA te volgen. Vanwege de oorlog ging dat niet door en daarom wil ze in september graag met de minor beginnen. “Het Russisch is nu de taal van de vijand en om toch contact te maken vind ik het een hele goede ontwikkeling dat steeds meer mensen Oekraïens kunnen leren.” 

Ook is er vanwege de oorlog steeds meer belangstelling van de studenten die de taal willen beheersen. Vanwege de aanwezigheid van Oekraïners in Nederland zijn er mensen nodig die de taal kennen en die vertrouwd zijn met de cultuur en de maatschappij. 

25 plekken beschikbaar 

Vanaf september komen er 25 plekken beschikbaar voor bachelorstudenten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk