Normal_studenten__laptop__digitaal__hbo__uni__studeren__werken__groep

Nederlandse hogescholen zetten zich in voor het onderwijs aan vluchtelingen. Zo bieden de hogescholen onder meer begeleiding, taalcursussen gericht op inburgering en maatwerktrajecten voor vluchtelingen. De hogescholen doen dit om te zorgen dat de vluchtelingen die hier willen studeren hier ook kunnen studeren. Dat meldt Vereniging Hogescholen.

De hogescholen hebben verschillende initiatieven gestart. Bijvoorbeeld op de Hanzehogeschool Groningen hebben medewerkers en studenten onderwijs, in de vorm van een minor, ontwikkeld voor vluchtelingen. De Hogeschool Utrecht is samen met het bedrijfsleven een pre-bachelor programma gestart voor 30 ICT-studenten. Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen verzorgen studenten taallessen voor Syrische vluchtelingen. En de Hogeschool van Amsterdam biedt al jaren een taal- en schakeltraject ter voorbereiding op een studie.

Op nationaal niveau wordt er binnen het hoger onderwijsveld in een taskforce gewerkt aan het oplossen van knelpunten bij het opnemen van vluchtelingen die willen studeren in het hoger onderwijs. Binnen het taskforce bekijken universiteiten, hogescholen, het ministerie van Onderwijs en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoe ze kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids