Normal_hogeschool_inholland_3

De afgelopen jaren is er in de Tweede Kamer veel gesproken over de problemen van de opleidingen Commerciële Economie (CE) en Media en Entertainment Management (MEM) van de Hogeschool Inholland. Er kwamen veel klachten binnen van studenten en zouden de opleidingen niet voldoen aan de gevraagde onderwijskwaliteit. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft laten weten dat er nu vooruitgang is geboekt op de opleidingen. 

Het aantal klachten van studenten is afgenomen en de onderwijskwaliteit is opgetrokken. Langstudeerders werden in een evaluatie gevraagd hoe zij de voorbereiding en de begeleiding tijdens de afstudeerfase hebben ervaren, en wat ze hebben geleerd. Ook uit deze evaluaties die de opleidingen uitvoeren naar de begeleiding en ondersteuning over het afstudeertraject blijkt dat langstudeerders positiever zijn. 

De opleidingen kampen nog wel met een hoog aantal studenten die na vijf jaar of meer de studie beëindigden zonder een diploma. Van de CE-studenten schreef 35 procent zich uit en van de MEM-studenten was dit 37 procent. Volgens Bussemaker blijken er verschillende redenen te zijn voor de uitschrijvingen. “Zo zijn er langstudeerders voor wie persoonlijke omstandigheden een rol spelen; ze vinden een baan, beginnen een andere studie of verhuizen. Tot slot zijn er ook langstudeerders die zich realiseren dat zij – ondanks de begeleiding en hun eigen inspanningen – er niet in zullen slagen om met succes de opleiding af te ronden. Zij kiezen er daarom voor om de studie te beëindigen”, aldus Bussemaker.

De Onderwijsminister geeft verder aan dat er geen extra maatregelen bovenop de genomen maatregelen komen. Volgens Bussemaker zullen extra maatregelen geen verschil maken. De hogeschool heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen ingezet om de onderwijskwaliteit van de twee opleidingen te verhogen en het aantal klachten van studenten te verminderen. 

© Nationale Onderwijsgids