Normal_piloot

(Novum) - Het aantal lesvluchten op Nederlandse luchthavens is in dertien jaar tijd met 43 procent gedaald. Vorig jaar werden bijna 240 duizend lesvluchten gemaakt tegenover ruim vierhonderdduizend vluchten in 2000. Reden voor de sterke daling is de economische crisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Door de hoge brandstofprijzen is het recreatieve lesverkeer minder aantrekkelijk geworden. Verder zorgt de stijgende werkloosheid onder piloten ervoor dat minder mensen voor dit beroep willen worden opgeleid. In de eerste drie kwartalen van dit jaar heeft de daling van het aantal lesvluchten doorgezet.

Regionale vliegvelden nemen het grootste aandeel lesvluchten voor hun rekening, met Lelystad als koploper. Daar vormen de vlieglessen bijna zeventig procent van alle vluchten. In totaal was het lesverkeer in 2013 ongeveer de helft van alle vluchten op regionale luchthavens.

Op nationale luchthavens was het aandeel vlieglessen minder dan tien procent en op de luchthavens van Rotterdam en Maastricht is de daling het sterkst waarneembaar. Zo waren er in 2013 op Rotterdam The Hague Airport 47 duizend minder lesvluchten dan in 2000.