Normal_bron_rijksoverheid_jet_bussemaker_marja_van_bijsterveldt
De net ingevoerde taal- en rekentoets voor studenten op de lerarenopleiding (pabo) wordt niet afgeschaft. Dit zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs donderdagavond in de Tweede Kamer. De SGP en ChristenUnie vinden de scherpere eisen niet eerlijk. Ook vrezen zij voor te weinig pabo-studenten. Dit meldt de Telegraaf. 
 
Bussemaker stelde dat de taal- en rekentoets in het leven zijn geroepen om het niveau op te krikken. Logischerwijs houdt dit in dat de eisen aangescherpt zijn. De Vereniging Hogescholen en de politiek vond het onacceptabel dat veel mbo'ers die aan de pabo begonnen een slechte kennis hadden van geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Daarnaast scoorden ze slecht op taal- en rekenvaardigheid. 
 
De ChristenUnie en de SGP vinden de scherpere eisen echter niet eerlijk, zo stelden zij gisteren. Veel studenten kunnen zich namelijk niet voorbereiden op de toetsen. Ook vrezen de partijen dat de pabo straks te weinig nieuwe aanwas binnenhaalt. Bussemaker vindt het niveau belangrijker. Volgens de minister is de lerarenopleiding de belangrijkste opleiding van Nederland, omdat hier de mensen worden opgeleid die gaan lesgeven aan de toekomstige generaties. Daarnaast denkt de minister dat de nieuwe aanwas niet zo erg gedrukt wordt door de toetsen. Zeker 1000 mbo'ers hebben zich al gemeld voor een overgangstraject. Deze studenten zijn volgens Bussemaker degenen die echt gemotiveerd zijn om naar de pabo te gaan en voor de klas te komen. 
 
© Nationale Onderwijsgids