Logo_logo_hbo_raad_vereniging_hogescholen

De Vereniging Hogescholen wil zich gaan inzetten om het deeltijdonderwijs in het hbo een impuls te geven. Het deeltijdonderwijs moet beter aansluiten op wat werkende en werkzoekende volwassenen willen. De raad voor het hoger beroepsonderwijs gaat daarover vandaag in gesprek met de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek. Dit meldt Science Guide.

Uit het rapport van de commissie Rinnooy Kan dat onlangs verscheen blijkt dat het aantal deeltijdstudenten in het hoger onderwijs nog altijd daalt. Dit terwijl de overheid juist beleid voert op een leven lang leren. Volgens de commissie moet het deeltijdonderwijs 'vraaggerichter' worden om het tij te keren. De Vereniging Hogescholen wil dit advies nu oppakken.

De vereniging stelt verschillende experimenten voor om het deeltijdonderwijs flexibeler en dus aantrekkelijker te maken. Zo stelt het voor om modulair onderwijs in te voeren. Daarbij wordt een opleiding opgesplitst in verschillende modules die elk op eigen tempo gevolgd kunnen worden. Bij elkaar leiden de modules tot een diploma.

Ook wil de vereniging dat het mogelijk wordt om deeltijdonderwijs zowel online als op locatie aan te bieden en bovendien niet alleen in de eigen vestigingsplaats van de hogeschool. Behaalde studiepunten moeten studenten dan kunnen meenemen van de ene hogeschool naar de andere. Voor deze veranderingen zijn wel aanpassingen nodig in de wet- en regelgeving want nu mag dat allemaal nog niet.

Voordat hogescholen met de experimenten van start gaan wil de Vereniging Hogescholen eerst overleg met minister Bussemaker van Onderwijs over de randvoorwaarden. Zo moet het voorgestelde systeem van vraagfinanciering in de vorm van vouchers nog verder uitgewerkt worden.

© Nationale Onderwijsgids