Normal_jet_bussemaker_minister_ocw_rijksoverheid

Minister Bussemaker van Onderwijs vindt niet dat er een onduidelijke rolverdeling bestaat in het toezicht op hogescholen. Dat heeft de minister gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de regeldruk in het hoger onderwijs. Dit meldt ScienceGuide.

Tijdens het debat zei de minister het gevoel te krijgen dat de hogescholen op afspraken terug wil komen. Daarbij ging de minister uitvoerig in op de brief die de Vereniging Hogescholen (VH) over het onderwerp aan de Tweede Kamer had gestuurd. In de brief beklaagt de vereniging zich over een toenemende regeldruk en onduidelijke rolverdeling van toezichthouders.

De minister is het niet eens met de voorbeelden die de VH noemt in de brief. Volgens Bussemaker kloppen de analyse en de door hen geschetste problemen niet. Bovendien stelt zij dat veel hogescholen nalatig waren in hun verantwoording ondanks de afspraken die zij daarover met de scholen had gemaakt.

De minister erkent dat de prestatieafspraken die gemaakt zijn de administratieve last hebben verhoogd voor hbo's maar de afspraken hebben volgens haar ook resultaten opgeleverd. Ze heeft met de Reviewcommissie nu afgesproken dat zij geen nieuwe informatie meer vragen bij instellingen maar de jaarverslagen gebruiken. Ook heeft de minister de inspectie, de NVAo en de Reviewcommissie indringend verzocht om gezamenlijk op te treden opdat informatie niet meer dan één keer wordt opgevraagd.

© Nationale Onderwijsgids