Logo_logo_hbo_raad_vereniging_hogescholen

De Vereniging Hogescholen heeft in een brief aan de Tweede Kamer haar zorgen geuit over de toenemende regeldruk in het hoger onderwijs. Voor een belangrijk deel heeft dit te maken met een onduidelijke rolverdeling tussen hbo-instellingen, toezichthouders en de overheid, zegt de vereniging. Morgen gaat de Tweede Kamer in debat met minister Bussemaker van Onderwijs over deze kwestie.

De Vereniging Hogescholen verwijt de overheid een houding van wantrouwen tegenover hogescholen. Extra regels en extra toezicht door toezichthouders belemmeren de zelfsturing van instellingen in het hbo. Dit leidt er volgens de vereniging toe dat goede bedoelingen ban alle betrokken partijen om de regeldruk terug te dringen al mislukken voordat met de invoering ervan is begonnen.

Deels zijn de extra lasten ook het gevolg van zelf opgelegde regeldruk. Door het aannemen van de nieuwe code voor goed bestuur en de afspraken over het veiligstellen van de kwaliteit van toetsing heeft het hbo extra administratieve lasten op zich genomen. De vereniging ziet dit als bewijs dat hogescholen niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Een besturingsmodel van zelfsturing is daarmee gerechtvaardigd dat niet niet wordt ondermijnd door extra regelgeving vanuit de overheid.

© Nationale Onderwijsgids