Extra kosten naast collegegeld mogen niet

Minister Bussemaker gaat de rechtmatigheid laten onderzoeken van de extra bijdragen die studenten vaak moeten betalen naast het collegegeld. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van de SP. Studenten die menen onterecht extra kosten te hebben betaald, kunnen een verzoek tot teruggave indienen, zegt de minister. Dit meldt studentenorganisatie ISO.

Uit een meldactie van ISO bleek eerder dat zowel hbo-instellingen als universiteiten extra financiële bijdragen van studenten verwachten. Het ISO ontving 124 meldingen verdeeld over twaalf hogescholen en tien universiteiten. Daarbij ging het om onder meer de verplichte aanschaf van software tot het moeten betalen om deel te mogen nemen aan een tentamen. Vaak moeten studenten betalen om een vak succesvol te kunnen afronden. “Geen bijdrage betekent in die gevallen geen studiepunten,” zegt voorzitter Ruud Nauts van ISO. “Deze gang van zaken is in strijd met de wet.”

Instellingen moeten volgens de wet een bijdrage vragen voor studieactiviteiten. Deze bijdrage mag echter niet verplicht worden gesteld. Instellingen moeten studenten een kosteloos alternatief bieden en hier duidelijk over communiceren. “Het is niet de eerste keer dat instellingen erop gewezen worden dat het verplichten van extra kosten niet toegestaan is, ze blijven het echter proberen,” zegt Nauta.

De ISO is blij met de reactie van de minister en haar verzoek aan de Onderwijsinspectie tot nader onderzoek. De studentenorganisatie roept Bussemaker echter op voorgoed een einde te maken aan het probleem met nieuwe of aanvullende wet- en regelgeving.

© Nationale Onderwijsgids