has hogeschool varkensboeren stal bezoek

DEN BOSCH - Heeft u altijd al eens een kijkje bij een varkensboer willen nemen? Dankzij een door studenten van de HAS Hogeschool ontwikkelde techniek is het nu mogelijk virtueel op bezoek te gaan. Daarover bericht de website van de hogeschool.

Echt een bezoek brengen aan een varkensboer wordt door strenge regelgeving steeds lastiger. Toch willen varkensboeren mensen graag laten zien hoe de dieren leven in hun stallen.

Om nog meer kinderen, consumenten en afnemers een eerlijke indruk te geven van de veehouderij, ontwikkelden studenten van de HAS Hogeschool een nieuw initiatief. Door bestaande communicatietechnieken aan elkaar te koppelen, kunnen zij een liveverbinding tussen burgers en boeren in hun stal tot stand brengen.

Via een groot beeldscherm op een evenement of in een supermarkt, een smartbord in de klas of een laptop, tablet of smartphone thuis kunnen burgers contact leggen met de boer. Ze zien hem live in zijn stal, gaan met hem in gesprek en kunnen vragen stellen. Via zijn smartphone ziet de boer de burgers en geeft hij antwoorden op hun vragen.

Tijdens het Animal Event op 3, 4 en 5 mei legden Roosmarijn Overweg en Mireille van Empel van de HAS Hogeschool in Den Bosch een liveverbinding met boeren in hun stal. Varkenshouderij Den Elshorst uit Baarschot liet zien hoe varkens leven.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres