PvdA

DEN HAAG - Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) vindt dat hogescholen en universiteiten te veel vrijheid hebben in het bepalen van de hoogte van het collegegeld van een tweede studie. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Dat studenten in sommige gevallen bedragen boven de 10.000 euro aan collegegeld kwijt zijn, noemt Mohandis exorbitant, helemaal als het om relatief goedkope studies als rechten gaat.

Deze bedragen zijn tot stand gekomen nadat de overheid in september 2010 stopte met het betalen van het collegegeld voor studenten die een tweede bachelor- of masterstudie volgen. Een dergelijke tweede bachelor kost aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) nu bijvoorbeeld 5500 euro en een master zelfs 10.000 euro.

Mohandis heeft het idee dat de onderwijsinstellingen met deze bedragen winst proberen te maken. "Ik betwijfel of instellingen de werkelijke kostprijs van een studiejaar doorberekenen aan studenten", aldus de politicus. Hij zou daarom graag zien dat deze kosten transparanter worden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem