D66

DEN HAAG - D66 wil de wet aanpassen, zodat studenten en docenten meer inspraak krijgen op de begroting van hun onderwijsinstelling. Op die manier moet worden voorkomen dat besturen misstappen begaan, zoals bij Amarantis gebeurde. Dat meldt de Volkskrant.

Op dit moment mogen studenten en docenten slechts een advies uitbrengen over de begroting van de instelling. De besturen hebben daardoor volgens D66 in principe 'vrij spel'. Daarom wil de partij deze week bij het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bovenstaand voorstel indienen.

Verwacht wordt dat voor het plan een meerderheid in de Tweede Kamer bestaat. De PvdA, PVV, SP en CDA kunnen zich vinden in het plan tot meer zeggenschap voor studenten en docenten. De VVD heeft daarentegen twijfels. "Een bestuur moet ook weloverwogen, noodzakelijke maatregelen nemen die impopulair zijn bij leerlingen en docenten", aldus Kamerlid Pieter Duisenberg.

Het plan zou een terugkeer naar de situatie voor 1997 betekenen. De zeggenschap van studenten en docenten werd toen door Jo Ritzen van de PvdA afgenomen met het idee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat laatste is nu juist de reden van de gewenste terugdraaiing.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem