Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Het LAKS laat in een persbericht weten te spreken te zijn over de meeste maatregelen van het ministerie van onderwijs om de schoolexamens door te laten gaan. Voorzitter van het LAKS Pieter Lossie: “Het afronden van de schoolexamens is nodig om je diploma te halen, een topprioriteit voor leerlingen. Het is daarom goed als die op een verantwoorde manier door kunnen gaan. Daarnaast krijgen veel scholieren door dit besluit eindelijk duidelijkheid voor de komende tijd.” Dit meldt LAKS.

Dinsdagmiddag verscheen een kamerbrief van minister Slob, waarin hij aankondigt ruimte te bieden om eindexamenleerlingen hun schoolexamens indien gewenst later te mogen maken. Het besluit is voortgekomen uit meerdere overleggen tussen het ministerie van onderwijs, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren en andere onderwijsorganisaties.
 
Met de maatregelen wordt gedacht aan het belang van eindexamenkandidaten om hun schoolexamen af te ronden en aan het belang van de gezondheid van leerlingen. LAKS-voorzitter Pieter Lossie: “Als je je niet goed voelt, hoef je dus geen risico te gaan nemen met je eigen gezondheid of die van anderen. Blijf dan thuis. Iedereen vindt dat je je schoolexamen dan moet kunnen inhalen. Ook is het goed om te horen dat de minister afspraken gaat maken om de inschrijvingsdatum voor het vervolgonderwijs, die nu op 1 mei gepland staat, te verlaten. Veel open dagen gaan niet door en vanwege alle hectiek hebben scholieren langer de tijd nodig om een passende studiekeuze te kunnen maken.”
 
Vooralsnog gaan de centrale schriftelijke examens door voor de examenkandidaten. Minister Slob geeft aan dat er op het moment verschillende scenario’s uitgewerkt worden. Uiterlijk 6 april wordt bekend of deze eindexamens zeker doorgaan. “Het zijn lastige en uitzonderlijke tijden. We hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de centrale schriftelijke examens. Voor nu adviseren wij leerlingen zich te blijven voorbereiden op de examens. Voor scholieren voor wie dat thuis lastig gaat, moet naar andere faciliteiten gekeken worden. In de voorbereiding op zoiets belangrijks als het examen, is elke verstoring vervelend. We begrijpen echter dat niemand dit had kunnen zien aankomen en zijn blij met de mogelijkheden die er nu komen om die verstoring te compenseren en blijven hierover in gesprek met het ministerie,” aldus Lossie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids