Normal_chinees_2

BEIJING - Ook scholieren in China hebben de afgelopen tijd moeten blokken voor hun eindexamens. Nu ze die net als hun Nederlandse leeftijdgenoten hebben afgerond, valt er een bijzondere trend waar te nemen, zo meldt de Telegraaf. Het aantal echtscheidingen in de Aziatische grootmacht zou spectaculair gestegen zijn na het einde van de examenperiode.

Een goed resultaat op het eindexamen is erg belangrijk voor de toekomstverwachtingen van Chinese leerlingen. Daarnaast zorgen kinderen later vaak nog voor hun ouders. Hierdoor wordt een goed examen ook van groot belang voor de ouders, omdat de kwaliteit van hun oudedagsvoorziening direct afhankelijk is van het resultaat dat hun zoon of dochter behaalt.

Om de leerlingen niet op te zadelen met extra stress, blijven Chinese echtparen die eigenlijk al langer willen scheiden bij elkaar tot na de eindexamens. Op die manier hopen ze geen negatieve invloed te hebben op de slagingskansen van hun kind en stellen ze meteen hun oude dag veilig.

Zo zegt één rechtbank in de Chinese hoofdstad Beijing vorig jaar in de 20 dagen na het examen 145 scheidingen te hebben uitgesproken. In de 20 dagen ervoor waren dat er slechts 38.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink