Normal_10257

DEN HAAG - Scholen in het primair en voortgezet onderwijs die zich onderscheiden door uitstekend onderwijs, kunnen vanaf 2012 het predicaat 'excellente school' krijgen, zo meldt de Rijksoverheid.

Bij scholen die voor dit predicaat in aanmerking komen, wordt niet alleen naar de onderwijsopbrengsten gekeken, maar ook naar prestaties die niet direct tot uitdrukking komen in hoge cijfers voor de leerlingen.

'Er zijn scholen die opvallen omdat zij kinderen bovengemiddeld weten te motiveren en te inspireren. Soms in omstandigheden waarin dat niet gemakkelijk is, denk bijvoorbeeld aan scholen in achterstandswijken of scholen met bijzonder goede resultaten zowel cognitief als qua brede vorming. Deze scholen verdienen de waardering met het predicaat 'excellentie', want ze brengen kinderen verder, waardoor ze een inspiratie kunnen zijn voor andere scholen', schrijft minister Marja van Bijsterveldt in een brief aan de Tweede Kamer.

Onafhankelijke vakjury
Minister Van Bijsterveldt heeft maandag een onafhankelijke jury geïnstalleerd die scholen aan haar voordraagt die voor het predicaat 'excellente school' in aanmerking komen. Deze jury van professionals en experts uit de onderwijspraktijk stelt de komende maanden de beoordelingscriteria voor excellente scholen op. Mogelijke kandidaten worden vanuit een breed perspectief bekeken.

De jury kijkt niet alleen naar onderwijsopbrengsten, maar nadrukkelijk ook naar andere excellentiegebieden, zoals de aandacht voor excellente en hoogbegaafde leerlingen, de inpassing van leerlingen die extra ondersteuning in de klas nodig hebben en de vormende taak.

Het is de bedoeling om ieder najaar een aantal predicaten uit te reiken. De eerste uitreiking staat gepland voor het najaar van 2012.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink