Normal_6456

ROTTERDAM (Novum) - Onderwijsbonden vinden dat paal en perk gesteld moet worden aan de volgens hen exorbitante beloning van interim-bestuurders in het onderwijs.

Een dagtarief van 1100 euro is gebruikelijk en loopt soms zelfs op tot 2500 euro. Dat valt niet uit te leggen, stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) maandag in het AD.

De overheid verplicht scholen voortaan inzicht te geven in de kosten voor tijdelijke bestuurders. De AOb en CNV Onderwijs pleiten echter voor duidelijke richtlijnen en het instellen van een maximum van de beloning.

Deskundigen verwachten dat onderwijsinstellingen vanaf 2013 steeds vaker een beroep zullen doen op dure tijdelijke bestuurders, omdat zittende bestuurders met pensioen gaan en er een tekort is aan goede opvolgers. Dat heeft de overheid volgens Leo Witvliet, hoogleraar interim-management aan Nyenrode, aan zichzelf te wijten.

"Er wordt nu bezuinigd, zonder dat er voldoende wordt geïnvesteerd in de opleiding van nieuwe bestuurders. Er ontstaat straks een groot gat in de bestuurslaag en de inhuur van interim-bestuurders zal ook dan gefinancierd worden met gemeenschapsgeld."