Normal_6265

De komende jaren zijn scholen van plan om fors te bezuinigen. Het aantal leerkrachten (formatie) en nascholing staan bovenaan de onderwerpen waaraan minder geld wordt besteed. Dit blijkt uit een onderzoek van DUO Market Research in opdracht van CPS Onderwijsontwikkeling en advies.

DUO onderzocht de effecten van reeds genomen en te verwachten overheidsmaatregelen op de investeringen in onderwijsontwikkeling in het primair en voortgezet onderwijs (PO en VO). De hoofdpunten uit het onderzoek zijn:

  • In 2011 kozen 4 uit de 5 scholen in het primair onderwijs voor besparing op de formatie, met gemiddeld 12%. Twee derde bespaarde op inhuur, schoolgebonden trajecten en nascholing, met maar liefst een kwart van het budget. Meer dan de helft van alle scholen stelde de aanschaf van ICT apparatuur uit.
  • In het voortgezet onderwijs was de besparing op formatie gemiddeld 16% en werd er op nascholing bijna een derde bezuinigd. De helft van de VO directeuren geeft aan minder educatieve materialen besteld te hebben.
  • De bijna 1.400 ondervraagden geven ook aan dat zij verwachten dat zowel in 2012 als in 2013 de financiële positie van scholen zal verslechteren.
"Wat ik zie is dat scholen en schoolbesturen toch aan het bezuinigen zijn. Dat staat nu zwart op wit. En dat doen ze niet omdat ze dat leuk vinden. Gegeven de politieke belofte dat onderwijs ontzien wordt in de bezuinigingen, is dit een zorgelijke ontwikkeling die wij nu signaleren", aldus Suzan Koning, algemeen directeur van CPS.