Normal_6164

De Besturenraad, het centrum voor christelijk onderwijs, en de bonden Bond Katholiek Primair Onderwijs (KBO) en Bond Katholiek Beroeps- en Voortgezet Onderwijs (KBVO) onderzoeken de haalbaarheid van een fusie tot een nieuwe organisatie die de belangen van het protestants-christelijk en katholiek onderwijs behartigt.

De Algemene Ledenvergadering van de Besturenraad heeft op 31 mei groen licht gegeven voor het starten van verkennende gesprekken.

Die krachtenbundeling is nodig, aldus de Besturenraad, omdat het maatschappelijke en politieke klimaat steeds minder ruimte biedt aan christelijk onderwijs en de vrijheid van onderwijs verder dreigt te worden uitgehold. Besturenraad en de bonden KBO en KBVO vertegenwoordigen ongeveer tweederde van alle scholen in Nederland en samen kunnen ze zo een stevige vuist maken.

Uitgangspunt bij een fusie is dat met respect voor de eigenheid van de verschillende tradities en culturen van beide organisaties, de relevantie, de presentatie en de slagkracht van het gehele christelijke onderwijs worden vergroot.

Dienstverlening
De fusie zal ook efficiencyvoordelen en verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening opleveren. Daarom zal het in de verkennende gesprekken niet alleen gaan over een samengaan van de drie verenigingen, maar ook van de beide bureauorganisaties.

De bureaumedewerkers werken in de praktijk al samen sinds ze in 2010 een gezamenlijk kantoorgebouw in Woerden hebben betrokken. Dat leidt tot nuttige kennisuitwisseling en verdere professionalisering van de organisatie.

Een koersgroep waarin de leden van zowel de katholieke bonden als de Besturenraad participeren zal zich de komende tijd buigen over de visie, missie en positionering.