Winnaars van de Docentenprijzen 2024 zijn bekend

Universitair docent internationale betrekkingen Gerard van der Ree en docent Onderwijswetenschap Gerrit Verweij zijn de winnaars van de Docentenprijzen 2024. Dat is donderdagmiddag 7 maart bekendgemaakt tijdens het Onderwijsfestival, aldus DUB.

Voorgedragen door de studenten van de University College Student Council was daar Gerrard van der Ree, hij is docent aan het University College Utrecht. De studenten vertelden zeer enthousiaste verhalen over hun "charismatische docent’’, aan de jury. “Het woord ‘life-changing’ werd herhaaldelijk gebruikt, en dat benadrukt de impact die je aanpak heeft”, volgens juryvoorzitter en universitair hoofddocent Gery Nijenhuis.

Jury geïnspireerd door winnaar 

De jury benadrukte dat van der Ree een veilige en stimulerende sfeer wist te creëren tijdens zijn colleges. Ook onderscheidt hij zich door middel van het gebruik van afwijkende en vernieuwende onderwijsvormen. Hij wist hiermee zelf de jury te inspireren, aldus Nijenhuis. Voor de Docentenprijzen waren er in totaal 18 docenten voorgedragen. Dit werd uiteindelijk teruggebracht tot drie nominaties. De andere twee genomineerde docenten waren universitair docent Farmaceutische Wetenschappen Tom Wennekes en bioloog Jelle Zandveld. 

Winnaar talentenprijs een echte verbinder

Gerrit Verweij was de andere winnaar van de Docentenprijzen. Hij ontving de prijs voor grootste onderwijstalent aan de UU. Verweij is als docent verbonden aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO), en aan de opleiding Onderwijswetenschap. Hij werd voorgedragen door studievereniging Vocus. Volgens de jury is Verweij een echte verbinder. Hij bouwt met zijn studenten persoonlijke relaties op, maar ondanks dat verliest hij zijn rol als coach en docent niet uit het oog. Hij weet volgens de jury ook een goede koppeling te maken tussen de collegestof en de praktijk op school. Dit zorgt ervoor dat zijn studenten meer zelfvertrouwen en motivatie krijgen.

Voor de prijs van grootste onderwijstalent kwamen dit jaar vijftien voordrachten binnen. Dit werd ook weer teruggebracht tot drie kanshebbers. De twee andere genomineerden waren bewegingswetenschapper Lieke de Wit en chemicus Ward van der Stam.

De prijzen

De winnaar van de Docentenprijs wint een geldbedrag van 5000 euro en krijgt een wisseltrofee. De prijs voor grootste Onderwijstalent is een geldbedrag van 3000 euro. De overige genomineerden ontvangen een geldbedrag van 1000 euro. De studieverenigingen die de winnaars hebben voorgedragen krijgen ook nog eens 1000 euro.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema