Leraar kon zich niet beheersen toen hij aan acht jongens zat

De 64-jarige docent Maarten R. wordt verdacht van het plegen van ontucht bij acht jonge jongens. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de man voor twaalf jaar achter de tralies verdwijnt. R., die ook vertrouwenspersoon was op de school, bekent het misbruik. Hij kon zich namelijk niet beheersen. Dat meldt Omroep West. 

Leraar Maarten R. uit Leiden zou zo’n veertien jaar lang acht jongens in de leeftijd van elf tot en met vijftien jaar hebben misbruikt. R. nam de jongens, die last hadden van autisme en ADHD, mee naar een vakantiehuis in de bossen van Duitsland. Ouders zouden dan even rust krijgen, dat was het idee van R.

De jongens masseren bij hun kruis 

De leraar liet de jongens op een quad rijden en met een luchtbuks schieten. Daar tegenover stond wel dat hij hen masseerde en betastte in hun kruis. Bij vijf slachtoffers zou de leraar het lichaam zijn binnengedrongen.

Trouw aan de leraar 

Volgens het OM voelden de slachtoffers zich trouw aan hun leraar. Een slachtoffer verklaarde in de rechtszaal dat hij de leraar zijn gang liet gaan. Een ander slachtoffer had pas later het idee gekregen dat hij zich voor de leraar als een soort prostituee moest gedragen.

R. ontkende vorig jaar nog dat hij iets had gedaan, maar in de zomer bekende hij toch. Hij gaf wel aan dat het misbruik dat het OM schetst veel erger is dan wat hij had gedaan. De man beweert dat hij aan twee jongens helemaal niet gezeten heeft.

Pedofiel 

De leraar geeft toe dat hij een pedofiel is en dat hij op jongens valt die tussen de elf en vijftien jaar zijn. De leerkracht die bijna veertien jaar in het onderwijs zat had volgens de officier van justitie moeten snappen hoeveel ellende hij zou veroorzaken bij de slachtoffers.

Een beroepsverbod en een celstraf van twaalf jaar hoorde R. tegen zichzelf eisen. Over twee weken doet de rechter officieel uitspraak in deze zaak.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk