Zeeland en België steggelen over elkaars leerlingen en leerkrachten

De Belgische scholengroep Skobo is druk aan het flyeren in Zeeland. Nederlandse kinderen zouden, wat betreft Skobo, onderwijs moeten volgen in België. De provincie Zeeland is daar allesbehalve blij mee. Dat meldt de NOS.

De Belgische scholengroep moet van de burgemeester van de gemeente Sluis, Marga Vermue, stoppen met het werven van Nederlandse kinderen. Schoolbesturen en verschillende Zeeuwse gemeentes zijn absoluut niet blij met de campagne van Skobo, zo stelt de burgemeester. Ook hebben in het verleden alle onderwijsinstellingen uit de grensregio’s afspraken gemaakt om niet te gaan werven over de landsgrenzen.

Niet stoppen met de wervingscampagne 

Directeur van de Belgische scholengroep Miek Kemel wil niet stoppen met de wervingscampagne en begrijpt ook niet waarom er zoveel over wordt gesproken. De Vlaamse scholengroep zou al een aantal jaren leerlingen vanuit Zeeland in de klassen hebben zitten.

Hoogstaande onderwijservaring 

Skobo is niet alleen maar met flyers bezig geweest, ze hebben ook een website opgestart. ‘Voor alle ouders en kinderen uit Zeeland, die op zoek zijn naar een hoogstaande onderwijservaring in Vlaanderen.’ Volgens Kemel heeft Zeeland zelf ook al jarenlang een campagne gevoerd om docenten uit Vlaanderen te werven. Maar deze lerarencampagne is niet per se gericht op docenten uit Vlaanderen. Dat is maar een klein gedeelte van deze campagne, aldus burgemeester Vermue.

Lerarentekort 

Nederland en België hebben verscheidene regio’s waarin er een groot lerarentekort heerst. Een aantal kleine scholen in de gemeente Sluis hebben de afgelopen jaren hun deuren al moeten sluiten. Dit komt niet alleen vanwege een lerarentekort, ook het aantal leerlingen in de regio loopt terug. De burgemeester van Sluis vindt het daarom ook absurd dat de Belgische scholenkoepel de weinige Nederlandse leerlingen probeert weg te kapen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk