'Groene' arbeidsvoorwaarden, zoals met de fiets naar het werk, in opkomst

Een hogere kilometervergoeding voor wie met de fiets naar het werk komt, vegetarische lunches of een toelage voor het verduurzamen van je woning. Steeds meer werkgevers zetten zich in om hun arbeidsovereenkomsten te vergroenen. Dat meldt het CNV.

"Een paar jaar geleden kwam het nauwelijks voor dat we om de tafel zaten met bedrijven, instellingen en organisaties, waarbij ook groene voorwaarden aan bod komen," vertelt Marc Dorst, cao-onderhandelaar bij CNV Connectief voor gemeenten, waterbedrijven en vervoersbedrijf RET. "Maar het verschijnsel neemt toe. Vooral als het om stimuleren van groen gedrag gaat, zien steeds meer werkgevers het als een interessante optie." Dat geldt met name voor voorwaarden op het gebied van mobiliteit, zegt hij. Een voorbeeld is de overeenkomst die onlangs is gesloten met de gemeente Amersfoort. "Daarin is vastgelegd dat reizen met OV naar en van werk honderd procent voor rekening van de werkgever komt. Verder krijgen medewerkers de aanschaf van een (elektrische) fiets - gedeeltelijk - vergoed. En de kilometervergoeding voor elektrisch rijden is hoger dan voor een auto op brandstof."

Vergroenen van de arbeidsvoorwaarden 

Werkgevers bieden de extra’s aan om aantrekkelijk te zijn voor personeel in de huidige krappe arbeidsmarkt, weet Dorst. "Maar de ontwikkeling komt ook vanuit werknemers zelf", vult jurist Savannah Koomen aan. Zij begeleidt bedrijven bij het vergroenen van hun arbeidsvoorwaarden. "Ik zie dat vooral maatschappelijk bewuste medewerkers er bij hun werkgever over beginnen. Die onderzoeken vervolgens wat haalbaar is." Dorst: "Ook bedrijven waar duurzaamheid onderdeel uitmaakt van de missie, voeren het door in de werkovereenkomsten." Zo bevinden alle kantoren van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis zich op hooguit vijf minuten wandelafstand van een intercitystation, waaronder Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Amsterdam Sloterdijk, Amersfoort en in Rotterdam. Medewerkers ontvangen een ov-kaart die ze ook privé mogen gebruiken. Daarnaast is de thuiswerkvergoeding verhoogd, ‘omdat niet reizen het meest duurzaam is’, staat op de website van de organisatie vermeld. Het havenbedrijf in Rotterdam beloont medewerkers die met het openbaar vervoer komen eveneens met een ov-kaart, waar ze ook in hun vrije tijd mee mogen reizen. En fietsers krijgen een aantrekkelijke kilometervergoeding en ‘trapperspunten’ waarmee cadeaus te verdienen zijn.

Vakantietoeslag 

Een enkel bedrijf, instelling of organisatie geeft extra vakantiedagen wanneer een werknemer met de trein op vakantie gaat in plaats van met de auto of het vliegtuig. Dit ter compensatie van de extra reistijd. Koomen: "Of de vakantietoeslag wordt verhoogd van 8 procent naar 8,2 procent. Dat kan ook omdat iemand met de fiets of benenwagen gaat." Andere voorbeelden van groene voorwaarden zijn vegetarische lunches en het planten van bomen door de werkgever als die het salaris van werknemers mag overmaken naar een duurzame bank. "Of een extra vrije dag voor wie vrijwilligerswerk doet."

Door: Nationale Onderwijsgids