Promotie universitair docent Lien Desmet over leidersidentiteit

Lien Desmet (faculteit Managementwetenschappen bij de Open Universiteit) verdedigde op 29 juni jl. haar proefschrift ‘Being (like) a leader. Essays on the effects of leader identity though a social identity lens.’ Desmet is universitair docent bij de vakgroep Organnisatie en ze promoveerde aan de KULeuven. Dat meldt de Open Universiteit.

Er wordt al meer dan twintig jaar onderzoek gedaan naar leidersidentiteit, alleen er zijn nog altijd een aantal gebieden waar we weinig over weten. Er is bijvoorbeeld nog heel weinig bekend over de mogelijke nadelen. Desmet onderzocht de effecten van het al dan niet hebben van een leidersidentiteit op de managers zelf, maar ook op de professionals om hen heen en op de omgeving.

Ontbreken van een leidersidentiteit 

Desmet kijkt naar de nadelen van het ontbreken van een leidersidentiteit wanneer er wel leiderschap wordt verwacht. In het onderzoek stelt Dessmet ook vast dat er redenen zijn om genuanceerd te kijken naar leidersidentiteit. 

Minder nederig opstellen 

Het risico bestaat dat managers met een leiderschapsidentiteit zich minder nederig zullen opstellen dan de managers zonder sterke leiderschapsidentiteit. Dat kan betekenen dat ze minder feedback vragen, minder gebruik maken van de sterke posities van anderen en een vertekend beeld hebben van de eigen sterktes. Dat kan allemaal weer leiden tot suboptimale prestaties. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk