Onbevoegd personeel voor de klas steeds normaler in basisonderwijs Amsterdam

Ondanks de aanpak van wethouder Marjolein Moorman blijft het lerarentekort in Amsterdam groeien. In het primair onderwijs is het lerarentekort zo’n 18 procent. Het aantal scholen dat nu onbevoegde leraren voor de klas zet is in een jaar tijd verdubbeld. Negentig scholen uit Amsterdam melden zich bij het hulpplatform andersom.amsterdam. Dat meldt AT5. 

Vier op de tien basisscholen in Amsterdam voelt zich genoodzaakt om onbevoegd personeel via dat platform in te schakelen. De scholen maken gebruik van de mogelijkheid om maximaal 22 uur per maand andere soorten onderwijs aan te bieden aan de klassen. 

Vijfde schooldag invullen 

Leerkrachten hebben op deze manier meer tijd om andere werkzaamheden uit te voeren of kunnen zo meer klassen lesgeven. Vorig jaar werd het inzetten van onbevoegd personeel nog veel gebruikt om de vijfde dag op school in te vullen. Scholen kijken nu vooral naar het opvullen van een dagdeel. Daarmee kunnen ze ook rouleren met leerkrachten over verschillende klassen. 

Met extra geld het vak aantrekkelijker maken 

De Algemene Onderwijsbond (AOb) denkt dat het er uiteindelijk omgaat dat het vak aantrekkelijker gemaakt moet worden. Dat zou met extra geld moeten lukken. De gemeente Amsterdam steekt de komende vier jaar al 24 miljoen euro om het lerarentekort de kop in te drukken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk