Onderwijsbond wil aantal lesuren voor docenten voortgezet onderwijs omlaag

De norm voor het aantal uren dat middelbare scholieren minimaal les moeten krijgen moet omlaag, meent de Algemene Onderwijsbond (AOb). Een woordvoerster van de bond bevestigt die stellingname na berichtgeving van de NOS.

"De werkdruk in het onderwijs is zo hoog dat heel veel mensen afhaken", legt de woordvoerster uit. "Om leraren te behouden zou die urennorm iets naar beneden moeten." Op die manier hebben leraren meer tijd voor het voorbereiden van lessen en het begeleiden van leerlingen. En dat komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede, zo meent de AOb.

Bonus voor leraren en schoolleiders 

Tijd voor voorbereiding en begeleiding is er volgens de bond nu nauwelijks. En dat is dan weer de reden dat maar heel weinig mensen fulltime willen werken in het onderwijs. Deze week kondigde het kabinet aan te willen gaan experimenteren met bonussen voor leraren en schoolleiders die meer uren gaan werken. Maar zo'n bonus heeft volgens de AOb geen zin "als de werkdruk zo hoog blijft".

Kleinere klassen 

De bond vindt tevens dat de klassen in het middelbaar onderwijs kleiner moeten. Kleinere klassen betekent meer docenten, die er op dit moment niet zijn. "Maar het is een beetje het kip of het ei: nu rennen docenten allemaal weg."

Op dit moment moeten leerlingen in het vmbo 3700 uren les krijgen verdeeld over 4 jaar, havo-leerlingen moeten 4700 uren les krijgen verdeeld over 5 jaar en in het vwo gaat het om 5700 uren in 6 jaar. Scholen kunnen zelf bepalen hoe ze die uren indelen. De woordvoerster kon niet direct zeggen met hoeveel uren de norm volgens de AOb naar beneden zou moeten.

Door: ANP