Spoedcursus voor kunstenaars om leraar basisonderwijs te vervangen

Een kunstenaar, muzikant of theatermaker voor de klas in plaats van een leraar. Het is een experiment dat moet uitwijzen of zij onderdeel kunnen zijn van het lerarentekort in het basisonderwijs. Op dit moment worden 22 mensen uit de creatieve sector in Theater de Garage in Venlo met een spoedcursus klaargestoomd. Zij gaan dan tijdens de actie ‘Mag ik je klas voor een dag’ een leraar op de basisschool vervangen. Dat meldt 1Limburg. 

“We vinden het belangrijk om uit te zoeken wat er gebeurt als je een kunstenaar laat vervangen. Wat gebeurt er met de dynamiek op school en gaat er ook iets veranderen? Het zijn niet alleen de creatieve vakken, maar het is vooral op een creatieve manier een dag invullen”, zegt Ankie Rutten, directeur van Cultuurpad. 

Opdracht

Cultuurpad is een organisatie uit Panningen die aan de slag is gegaan met een opdracht van vijf onderwijsstichtingen. “Directeuren van de aangesloten basisscholen kiezen welke leraar een dagje vrij krijgt of wie een dag iets anders kan gaan doen. In ruil daarvoor krijgen ze een kunstenaar, modeontwerper, graffitispecialist, acteur, muzikant of theatermensen voor de klas.”

Experiment 

Er is al één experiment geweest. “Er ontsnapten toen kleuters, dus dat hebben we meegenomen in de cursus. Er zijn een aantal dingen waar de deelnemers zich aan moeten houden en één daarvan is veiligheid. Daarnaast kunnen ze helemaal los. Het brengt iets positiefs met zich mee of juist weerstand op basisscholen, dat hebben we ook al gehad. De kunstenaars houden zich niet aan de structuur van de leerkracht en die dynamiek is het stuk experiment”, aldus Rutten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk