Bij huur Flores-toren op voormalig Floriadeterrein krijgen leraren voorrang

Mensen met zogeheten ‘sleutelberoepen’ krijgen voorrang op een huurappartement in de Flores-toren op het voormalige Floriadeterrein. Het gaat dan vooral om mensen die werken in het onderwijs, de zorg of bij de politie. Projectontwikkelaar Amvest heeft dat bekendgemaakt. Sinds dinsdag kunnen belangstellenden zich inschrijven. Dat meldt Omroep Flevoland. 

Er komen 80 huurappartementen in de Flores-toren. Om in aanmerking te komen moet de huurder minimaal drieënhalf keer de maandhuur verdienen. Dat komt neer op een maandsalaris van ongeveer 3.490 euro. Niet iedereen met een sleutelberoep kan daarom zo’n appartement huren. Het gemiddelde salaris van een leraar in het basisonderwijs bedraagt namelijk per maand zo’n 2.865 euro.

Looneis 

Een woordvoerder van Amvest geeft aan dat er bewust is gekozen voor deze looneis. “We weten uit ervaring dat huurder sneller in de problemen komen als we de eis lager stellen. In Nederland is de inkomenseis gemiddeld vier keer de huur, dus die hebben we voor deze groep al naar beneden bijgesteld.”

Doorstroming 

Ook moeten de huizen doorstroming aanmoedigen. “Het zijn geen huizen voor mensen die net van de opleiding komen en alleen een huis zoeken. Het zijn echt huizen voor mensen die al een stapje verder zijn”, zegt de woordvoerder.

Het is nog niet bekend wanneer het selectieproces begint. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de mogelijke huurder de toren van binnen mogen bekijken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk