West-Friese school zet uit nood pabo-studenten voor de klas

Scholen in Noord-Holland hebben ook te maken met een groot personeelstekort. Bij basisschool De Kuyperschool worden pabo-studenten voor de klas gezet om de gaten op te vullen. Dat meldt NH Nieuws.

Het is steeds weer een uitdaging om de roosters op te vullen en de problemen worden volgens directeur Machteld Brink alleen maar erger. “Ik ben bang dat de tekorten verder oplopen. Dat gebeurt nu al in de Randstad.” Sommige scholen waren eerder al genoodzaakt om een vierdaagse lesweek in te lassen.

Bevoegde docent 

De 22-jarige Sven de Heer, eerstejaars student, staat op de basisschool in Andijk voor de klas. Door de huidige situatie kan hij gelijk praktijkervaring opdoen en mag hij, met begeleiding, voor de klas staan. Of de kinderen net zo goed onderwijs van Sven krijgen dan van een bevoegde docent durft de pabo-student niet te zeggen. “Ik doe in ieder geval heel erg mijn best. De kinderen begrijpen aan het einde van de les vaak wel wat er moet gebeuren. Maar een bevoegde leerkracht kent natuurlijk wel alle kneepjes van het vak. Ik ben nog aan het leren.”

Oplossingen 

Vanuit de gedachte dat de problemen vanaf nu alleen maar groter worden is het volgens directeur Brink noodzakelijk dat er snel oplossingen komen. “Ik kan nu wel heel even achterover leunen omdat de gaten gevuld zijn, maar echt ontspannen kan ik niet met de gedachte in mijn hoofd dat de problemen alleen maar erger worden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk