Lerarentekort opnieuw in kaart gebracht door onderzoeksbureau Centerdata

Ruim de helft van alle scholen heeft vorig jaar meegedaan om het tekort aan leraren en schoolleiders in kaart te brengen. Daarbij zijn ook de verborgen tekorten in kaart gebracht. Ook dit jaar ontvangen alle scholen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. De PO-Raad hoopt op een hogere respons dan vorig jaar en vraagt al haar leden om deel te nemen aan het onderzoek. Dat meldt de PO-Raad. 

Deze methodiek brengt zowel de openstaande als de verborgen vacatures in kaart. Van een verborgen vacature is sprake als een school een oplossing gevonden heeft voor een formatieprobleem, maar dan niet op een wenselijke manier. Bijvoorbeeld als ze een onderwijsassistent of stagiair voor de klas zetten. 

Onderzoek 

Scholen ontvangen in de eerste week van oktober een mail van onderzoeksbureau Centerdata met een link om de tekorten op schoolniveau op te geven. De ingevulde gegevens en resultaten kunnen eventueel aangevuld worden in de online omgeving van Centerdata. Daarna kan het bestuur de resultaten definitief versturen. De looptijd van het onderzoek bedraagt ongeveer twee weken en in december 2022 worden de resultaten gepubliceerd. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk