Complexe overstap naar het vo voor vso-docenten

Het gespecialiseerd voortgezet onderwijs (gvo) zou het kabinet zo snel mogelijk onder brengen bij het voortgezet onderwijs (vo). Dat staat onder het kopje bestaanszekerheid en kansengelijkheid in het regeerakkoord. Maar, hoe staat het daar nu eigenlijk mee? Dat meldt de AOb.

Het voortgezet speciaal onderwijs (vso) valt op dit moment nog onder de cao primair onderwijs (po). Het kabinet wil daar verandering in brengen. Zij willen allereerst het vso een andere naam geven: gespecialiseerd voortgezet onderwijs. Vervolgens willen ze deze sector dan verhuizen naar de cao-vo. Vso-docenten voerden daar eerder al actie voor.

Complex 

Ook al staat het in het regeerakkoord, het kabinet regelt het niet zelf. De uitwerking vindt plaats aan de tafels van de bonden en werkgeversorganisaties. Thijs Roovers, AOb-bestuurder, is het druk mee bezig. “Het is niet knippen en plakken en onderbrengen bij collega’s in het vo. Het is complex door de verschillende clusters en uitstroomrichtingen. De bevoegdheden, examinering en de urennorm verschillen op dit moment.”

Kleiner maken van de salariskloof 

Bij de AOb kwamen al vragen binnen of er dit schooljaar al iets zou gaan veranderen voor de vso-scholen. Vooralsnog blijft het nog even hetzelfde. De eerste stap was het kleiner maken van de salariskloof tussen het po en vo. “Dat is gelukt en daar profiteert het personeel in het vso al van”, zegt Roovers. 

Cao 

De AOb inventariseert samen met andere onderwijsorganisaties de wensen uit het vso en die wensen zijn zeer verschillend. Roovers denkt zelf dat er verschillende uitwerkingen komen in de cao, maar dat staat nog niet vast. Er speelt ook mee dat de cao-onderhandelaars bezig zijn om het hele funderend onderwijs in één cao onder te brengen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk