Start van een nieuw schooljaar: basisscholen gaan lerarentekort te lijf

Basisscholen moeten op een creatieve manier omgaan met het lerarentekort. Vanaf vandaag gaan de leerlingen van regio Midden-Nederland weer naar school. Het was voor veel basisscholen erg lastig om voldoende leraren te vinden. Dat meldt de NOS. 

Basisschool De Kameleon in Den Haag kreeg twee vacatures niet gevuld. Zij hebben nu de oplossing bedacht dat op vrijdag de groepen 6, 7 en 8 tegelijk online les krijgen van één leraar. Directeur Maarten van Gelderen legt uit dat hij de gaten niet wil opvullen met ondersteunend personeel.  “Zij zijn niet opgeleid om les te geven aan een klas. Het is dus de vraag hoe goed dat is voor de kwaliteit van het onderwijs.”

Uitzendkrachten 

Voorzitter Freddy Weima van de PO-Raad herkent het beeld dat scholen met creatieve oplossingen komen. “Soms worden er ook uitzendkrachten ingezet, terwijl scholen daar eigenlijk niet op zitten te wachten. Het lukt wel om de teams rond te krijgen, maar als er een moment komt waarop iets tegenzit wordt het problematisch."

Loonkloof 

De oplossingen van basisscholen om het lerarentekort op te lossen zijn vaak van korte duur. Een permanente oplossing moet hogerop gevonden worden. Het kabinet en de onderwijsorganisaties sloten in april een akkoord dat de loonkloof tussen leraren van het primair en het voortgezet onderwijs wordt gedicht. Het beroep van basisschoolleraar moet hierdoor aantrekkelijker worden. Daardoor neemt het tekort aan leraren af.

Inflatie 

Een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft aan dat deze verwachting enigszins bijgesteld moet worden. “Waar we eerder de hoop hadden dat het verhogen van het salaris voorzichtig effect zou hebben, is deze hoop nu vervolgen vanwege de inflatie.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk