Week 27: Lerarentekort, vapen en zonder ADHD-medicatie niet studeren

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Geen taboes bij bestrijding lerarentekort en er komt een landelijke sturing

Hoe vervelend is het als je steeds vaker naar huis wordt gestuurd omdat er geen leraar is, waardoor je minder tijd kunt besteden aan lezen, rekenen en schrijven. Als er extra werk op je bord komt, omdat je geen collega hebt waar je de taak samen mee kunt oppakken. Of wanneer je vlak voor de zomer begint nog niet je lerarenteam op orde hebt voor het komend schooljaar. Het lerarentekort is groot en wordt iedere dag groter. Alle acties ten spijt, zijn we te weinig opgeschoten in de aanpak van dit probleem. Daarom moeten alle registers open. We gaan door met wat werkt, breiden uit waar nodig en passen aan waar we nu vastlopen. Voor een structurele verandering zijn bovendien nieuwe ideeën en onorthodoxe maatregelen nodig.

 

Dinsdag: Jeangu Macrooy treedt met muzikaal talent op bij Kinderprinsengrachtconcert

Drie jonge muzikale talenten treden dit jaar voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert op 20 augustus in Amsterdam op met een aantal bekende popartiesten. Jeangu Macrooy, Trijntje Oosterhuis, Klaasje Meijer en Buddy Vedder geven samen met de kinderen een optreden, maakte AVROTROS dinsdag bekend.

 

Woensdag: Vapen steeds populairder onder jongeren, zelfs kinderen doen soms mee

Onder jongeren en zelfs kinderen worden ze steeds populairder. Dan hebben we het over vapes. Een vape is een elektronische sigaret die te koop is met verschillende smaken en kleuren. Ze zijn, net als gewone sigaretten, slecht voor je en ook heel verslavend. Dat komt door de nicotine die in sommige vapes zit. Deskundigen maken zich in ieder geval veel zorgen. 

 

Donderdag: Zonder ADHD-medicatie kunnen sommige studenten niet meer studeren

Bijna één op de twintig studenten gebruikte het afgelopen jaar ADHD-medicatie zonder recept van een arts. Daarmee denken ze beter te kunnen studeren en hogere cijfers te halen. Vaak krijgen ze die middelen van vrienden, familie of andere bekenden. Niet alle zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals zijn bekend met dit oneigenlijk gebruik en de risico’s hiervan.

 

Vrijdag: Vanwege lerarentekort moet basisschool in Tiel zelfs sluiten

Op de Gelderse scholen wordt het lerarentekort steeds groter. Een week geleden moest een school in Tiel zelfs het besluit nemen om de deuren te sluiten. De vacatures die open stonden konden niet meer gevuld worden.

Door: Nationale Onderwijsgids