Onderhandelingen over nieuwe cao voor het mbo op het punt van beginnen

De bonden en werkgeversorganisatie MBO-raad starten vanavond met onderhandelen over een nieuwe cao. AOb-bestuurder Henrik de Moel wil graag een loonsverhoging met koopkrachtbehoud, meer docenten in de LC-salarisschaal en een manier voor oudere collega’s om gezond hun pensioen te halen. Dat meldt de AOb.

In eerdere cao’s was al overeengekomen dat de carrièreperspectieven van mbo docenten beter moeten. Meerdere docenten moeten doorstromen naar de hogere salarisschaal LC vanuit LB. “Buiten de Randstad zit 60 procent van de docenten nog in een LB-salarisschaal. Er is 90 miljoen euro vanuit Den Haag nodig om de carrièreperspectieven te verbeteren”, aldus de onderhandelaar. 

Vitaliteitsafspraak 

Ook de duurzame inzetbaarheid is een groot aandachtspunt. De AOb wil een vitaliteitsafspraak. Op die manier kunnen oudere docenten op een verantwoorde manier hun pensioen halen. 

Digitaal werken 

Net als het digitaal werken staat ook de werkdruk nog op de agenda. “We willen dat goed vastleggen en aan welke voorwaarden er dan voldaan moet worden. Met de pandemie was digitaal werken natuurlijk verplicht, maar we moeten goed kijken hoe we hier nu verder mee omgaan.” Vanaf 1 augustus 2022 gaat de nieuwe wet voor het ouderschapsverlof in, dus ook hierover zal gesproken worden tijdens de onderhandelingen. 

De huidige cao loopt nog tot 1 mei 2022. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk