Tijdens Buitenlesdag met de Bomenmap naar buiten

Dinsdag 5 april is het Nationale Buitenlesdag. Veel leerlingen zitten die dag niet stil op hun stoel in het klaslokaal, maar krijgen lekker buiten les. Uit onderzoek blijkt dat buitenlessen veel voordelen hebben. Buiten leren is gezonder, socialer en leuker, waardoor de leerstof beter wordt opgenomen. Met de nieuwe Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag wordt een buitenles geven heel makkelijk en leuk. Dat meldt Stichting Nationale Boomfeestdag. 

Na 30 jaar heeft Stichting Nationale Boomfeestdag de vorige Bomenmap helemaal herzien en geactualiseerd. Veel scholen en Natuur- & Milieu Educatiecentra werkten al jaren met de vorige editie. Met de nieuwe opzet, helemaal klaar voor het digibord én voor gebruik op het schoolplein, in het park of in het bos, is de Bomenmap weer helemaal up-to-date.

Onderwerpen 

Naast het leren herkennen van de twintig in Nederland meest voorkomende bomen aan de hand van blad, schors, vrucht, knop en bloei, worden in de Bomenmap veel nieuwe onderwerpen belicht. Zo ontdekken de leerlingen met LEGO-steentjes hoe een boom zuurstof maakt van CO2, zonlicht en water. Ook denken de leerlingen actief na over het beschermen van bossen, het oogsten en herplanten van bomen en de functies van bomen voor hun gezondheid, het klimaat en de biodiversiteit. Ze maken kennis met de planten en dieren uit het bos, speciale bossen zoals speel-, voedsel- en geboortebossen, groene beroepen, producten van bomen en bomen in kunst en cultuur.

Bijna 100 opdrachten, verdeeld over vijf delen, nemen de leerlingen mee in de wereld van de boom: ‘De boom het jaar rond’, ‘De boom en zijn leefomgeving’, ‘De boom en zijn kenmerken’, ‘De boom en de wereld’ en ‘De boom en de mens’. Actuele onderwerpen, die aansluiten bij de kerndoelen 39-40-41, worden op een verhelderende en verfrissende manier uitgelegd. Geen vakjes invullen op saaie kopieerbladen, maar actieve, verrassende en vernieuwende opdrachten die aansluiten bij uiteenlopende leergebieden en bij de belevingswereld van leerlingen uit onder-, midden- en bovenbouw.

Lessen 

Met bomen hoef je natuurlijk niet alleen een biologieles te geven. Er kan zoveel meer! Bijvoorbeeld een geschiedenisles over wat een oude boom allemaal heeft meegemaakt. Laat de leerlingen ontdekken welke vruchten allemaal van bomen komen. Of een rekenles waarin de leerlingen gaan uitrekenen hoeveel leerlingen hoog een boom is. Maar ook taallessen zijn mogelijk: welke woorden zijn te maken uit de letters van de naam van deze boom? Welke producten in de directe buitenomgeving zijn gemaakt van hout? En creatief kunnen de leerlingen helemaal hun gang gaan met het krijten van hun eigen fantasiebos met bijzondere bosdieren…

Spreekbeurtpakket 

De Bomenmap biedt de leerkracht bijna 100 handvatten om een korte les uit te voeren met weinig voorbereidingstijd en materialen. Ook kunnen de leerlingen zelf aan de slag met het spreekbeurtpakket. Hierin leren de leerlingen allerlei leuke feiten over de bomen die ze dagelijks tegenkomen. In de map zitten 5 setjes van 7 geplastificeerde zoekkaarten waarmee de leerlingen snel op pad kunnen. Per opdracht staat duidelijk aangegeven voor welke doelgroep de opdracht is, welke voorbereidingen en materialen er nodig zijn, welke leerdoelen worden vervuld en hoe lang een les duurt.

Door: Nationale Onderwijsgids