Dekkingsgraad pensioenfondsen bleef gelijk in januari

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari stabiel gebleven. Een stijging van de rente bood enige verlichting, maar de aandelenmarkten bleven vrijwel stabiel en obligaties leverden juist wat minder op, stelt onderzoeksbureau Aon. Dat berekent maandelijks hoe de pensioenfondsen ervoor staan.

De dekkingsgraad van de fondsen kwam afgelopen maand gemiddeld op 100 procent uit, gelijk aan december. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro die ze aan pensioenverplichtingen hebben 1 euro in kas hebben zitten. Omdat het om een gemiddelde gaat, zijn er ook fondsen met een lagere dekkingsgraad.

Vorig jaar wisten de meeste pensioenfondsen kortingen te voorkomen. Daartoe moesten ze eind vorig jaar een dekkingsgraad van minimaal 90 procent hebben. Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden weer minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een dekkingsgraad van minimaal 95 procent.

Door: ANP