Financiële positie pensioenfonds ABP verbeterd

De financiële situatie bij ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW is in november iets verbeterd. Daarmee bleven de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen vorige maand nipt uit de gevarenzone voor pensioenkortingen.

De dekkingsgraad van ABP, de graadmeter die aangeeft hoe het fonds ervoor staat, steeg naar 91,5 procent eind vorige maand. Dat betekent dat het fonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen net geen 92 cent in kas heeft. Eind oktober stond de dekkingsgraad nog op 88 procent. Bij PFZW ging het om een verbetering van 87,4 procent in oktober naar 91 procent eind vorige maand.

Om pensioenkortingen te voorkomen moeten de fondsen aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad van minimaal 90 procent hebben. Het gaat om een drempel die het kabinet tijdelijk verlaagde wegens de economische crisis als gevolg van de coronapandemie.

Pensioenfondsen profiteerden in november van gestegen beurskoersen, na positief nieuws over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Ook de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zorgde voor meer optimisme op de aandelenbeurzen. Daarnaast steeg de rente, wat er voor zorgt dat de verplichtingen voor pensioenfondsen minder worden.

Door: ANP