Overstappen naar onderwijs: al ruim 650 mensen klopten aan bij Onderwijsloket

Sinds de start in januari 2020 heeft het Onderwijsloket, het centrale informatiepunt voor werken in het onderwijs, 667 potentiële onderwijsoverstappers persoonlijk geadviseerd over routes naar een baan in het onderwijs. Iedereen die een carrière als leraar overweegt, wil doorgroeien of een overstap wil maken naar een ander onderwijssector, kan terecht bij het Onderwijsloket. In totaal hebben inmiddels ruim 34.000 mensen het digitale loket bezocht. Dit meldt het Onderwijsloket.

Met een team van adviseurs, een actuele kennisbank, navigatietools, ervaringsverhalen, inspiratiecolleges en webevenementen helpt het Onderwijsloket bij het oriëntatieproces voor de overstap naar het onderwijs. “Aan groeiambitie hebben we bij het Onderwijsloket geen gebrek”, aldus coördinator Sanne van Kempen. “We ontwikkelen nu bijvoorbeeld een nieuwe routetool en we werken aan een nieuw online platform waar alle oriëntatiemogelijkheden gebundeld worden voor oriënteerders en startende zij-instromers.”

Ervaring van een zij-instromer

Zij-instromer Linda, 33 jaar en woonachtig in Leiden, heeft een achtergrond in de kunstsector en klopte in februari 2020 aan bij het Onderwijsloket. Ze was op zoek naar informatie en persoonlijk advies over hoe zij zich zou kunnen omscholen tot docent Duits. “Een overstap naar het onderwijs is geen kant-en-klaar pakketje”, vertelt Linda. “De mogelijkheden zijn eindeloos maar of ze bij je passen ligt echt aan je persoonlijke situatie. Het was fijn om samen met een onafhankelijk persoon te kijken naar de opleidingsroute die aansluit bij mijn achtergrond.” Linda is in september begonnen aan een schakelprogramma op maat en start in februari 2021 met het zij-instroomtraject tot eerstegraads bevoegd docent Duits aan de Universiteit van Amsterdam.

Kansen en knelpunten zij-instromers in beeld bij scholen en raden

Alle binnengekomen vragen worden geregistreerd en geanalyseerd waardoor trends en mogelijke knelpunten worden gesignaleerd. Deze informatie wordt gedeeld met betrokken partijen als de Vereniging Hogescholen, Vereniging van Universiteiten, het Ministerie van OCW, de PO Raad, de VO Raad en de MBO Raad, met als doel het verbeteren van de kansen van overstappers.

Of het nou gaat om een carrière als leraar of doorgroeien binnen het onderwijs; het Onderwijsloket geeft elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur antwoord op alle vragen, per mail of telefoon.

Door: Nationale Onderwijsgids