Hardenbergse scholen experimenteren met nieuw luchtventilatiesysteem

Twaalf basisscholen in Hardenberg gaan experimenteren met een systeem dat de luchtkwaliteit in alle lokalen en leerpleinen van de scholen meet. Via een app krijgen leerkrachten een signaal als de door speciale sensoren gemeten CO2 onder de norm daalt. De leraren moeten vervolgens de betreffende ruimte luchten. Dit meldt de Stentor. 

In Hardenberg hebben sommige scholen na eerdere renovatie een goed ventilatiesysteem waarbij automatisch wordt geventileerd op basis van de CO2-concentratie. Het voordeel hiervan is dat er niet te veel en niet te weinig wordt geventileerd. Maar dit geldt niet voor elke school.
 
De scholen die meedoen aan de proef krijgen de app en sensoren van de organisatie Sensor Development International (SDI) uit Dalen. Deze heeft het systeem inmiddels ruim een jaar laten testen op de Burgemeester Wessels Boerschool in Dalen en met goed resultaat.
 
De sensoren worden op ‘ademhoogte’ opgehangen. Via de app zijn de actuele gegevens van de sensoren te zien in de kleuren groen, geel en rood. Bij rood is er veel CO2 uitgeademd en is extra ventilatie nodig. De schooldirecteur krijgt een totaaloverzicht van alle lokalen. De sensoren meten ook de temperatuur en luchtvochtigheid in een lokaal, en tellen het aantal aanwezigen.
 
Vorige week liet de Tweede Kamer nog weten geïrriteerd te zijn over de trage vooruitgang wat betreft de aanleg van goede ventilatie op scholen. Daarvoor zou minister Slob 360 miljoen euro vrijmaken, maar schoolbesturen kunnen pas vanaf 1 januari dat geld aanvragen. Veel te laat, volgens Tweede Kamerleden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids